Kirsti-Nummentonkijan kukkasivut.

Kirjoituksia kuvien kera.

Ystävyys on kallein aarre

se ei sammu milloinkaan,

toivon että mekin saamme

pitää sen myös ainiaan. 

Tällaisia muistovärssyjä me lapsina kirjoittelimme leikki-ja koulutoveriemme muistokirjoihin. Eipä sitä silloin osattu ajatella, kuinka tärkeä toivomus säkeisiin sisältyi. Kovin on orpo pieni koululainen, joka jätetään leikkien ulkopuolelle, ei oteta mukaan joukkoon. Se lienee kiusaamisesta pahimpia. Suuri Jumalan lahja on nuorelle hyvä ystävä, jonka kanssa voi jakaa murheet ja jolle kertoa pienet salaisuudet pelkäämättä, että hän levittäisi niitä muiden naurettaviksi. Niin, vaikka ne olisivat kuinka lapsellisia tai turhia! Ystävyys on voimavara elämän tiellä kaikissa sen vaiheissa lapsuudesta vanhuuteen saakka. Jopa niin suuri, että Martti Luther selityksessään "Herran rukouksesta" lukee sen kuuluvan "jokapäiväiseen leipään." "Oi kiitos sä Luojani armollinen...", runoili Eino Leino, "...kun annoit sä myös pari ystävää ja ne hyvät, en pyydä mä enempää..." Parikin hyvää riittää, mutta jos jää ilman tätä "leipää", on ihmispolo todella osattomaksi jäänyt. Toivottavasti kenenkään ei tarvitsisi jäädä ystävää paitsi.

Meitäkin on, itsekin kuulun tähän joukkoon, joita ei elämä ole vienyt kauaksi kotiseudultaan. Me olemme saaneet pitää lapsuutemme ystävät kautta elämän. He ovat nyt meille hyviä vanhuuden ystäviä.

"Kun ollaan samanikäiset

ja ollaan vielä nuoret,

niin meitä ei voi erottaa

laaksot eikä vuoret."

Samanikäisiä ollaan, vaikka ei enää nuoria. Tosiystävyyttä vuoret eivät voi erottaa, eivätkä vuodet, vuosikymmenetkään. Elämä on voinut kuljettaa kauaksikin kotiseudulta, mutta hyvät ystävät muistetaan. Kirjeet ja kuvat kulkivat ennen, nyt on helpompia ja nopeimpia tapoja pitää yhteyttä. Harvemmaksi ne yhteydenpidot usein jäävät elämän arkikiireiden keskellä. Uusilta asuinsijoilta löytyy uusia ystäviä, elämä vain entisestä rikastuu. Voi käydä niin, että kun vanha ystävä tulee vastaan, ovat vuodet muuttaneet ulkonäönkin niin, ettei heti tunnetakaan. Kun sitten selviää, että "sinäkö se oletkin!", ovat vuosikymmenet häipyneet pois kuin niitä ei olisi välissä ollutkaan ja ystävyys jatkuu. Tosiystävyys ei sammu milloinkaan. 

Hyvä ystävä iloitsee kanssamme, kun meillä on hauskaa, kun juhlimme. Hän iloitsee ilman kateuden häivää, kun meillä menee hyvin ja silloin, kun menestymme yrityksissämme. Hän jaksaa kuunnella huoliamme silloinkin, kun ne ovat joskus turhiakin. Hän on tukena ja lohduttaa, kun joudumme vastoinkäymisiin, pettymyksiin, sairastumme itse, tai taistelemme jonkun läheisemme rinnalla vaikeata sairausta vastaan. Hän tulee lohduttamaan, kun menetämme jonkun rakkaistamme. Kun elämä muuttuu synkeäksi, pimeäksi ja toivottomaksi. Hyvät ystävät kantavat ja antavat voimia jaksaa surun yli päin valoisampia aikoja.

Ystävyydestä on tehty paljon lauluja. Eräässä kysytään: "Mistä tunnet sä ystävän?" Ja vastataan : 

" Ajat ankeimmat selvittää,

kuka vierelles jää

Kun on sinulla vaikeaa

ja kun tarvitset auttajaa,

silloin ystävyys punnitaan,

menee muut menojaan." 

Kiitos ystävyydestä! Kiitos, ystävät! Ihanaa, että olette olemassa!

10. touko, 2014

3

aimarii 28.08.2016 19:34

Luin uudelleen ajatuksiasi ystävyydestä.

Kirjoitat niin hienosti.

Nummentonkija 29.08.2016 18:34

Kiitos, Aimarii! Kirjoitin sen silloin, kun mieheni oli yllättäen kuollut ja minusta tuntui, että ystävät auttoivat vaikeimman ajan yli.

aimarii 05.01.2015 13:15

Ystävä ja ystävyys ovat elämän parasta antia. Mutta voi, kun ystävän menettää, siis kun tulee hylätyksi. Sitä vain miettii ja miettii, miksi?

Nummentonkija 29.08.2016 18:29

Voi, Aimarii, en ole huomannut tätä kommenttia aikanaan. Anteeksi. Ystävä, joka hylkää, ei ehkä olekaan oikea ystävä.

Aili Nupponen 16.12.2014 16:48

Nämä muistokirjarunot voi sijoittaa ns. tilapäisrunoilijan piikkiin.
Sellaisia ovat mm. vieraskirjaan kirjoitetut runot, jotka syntyvät siinä hetkessä.

Nummentonkija 16.12.2014 17:44

Kiitos, Aili, mutta tarkoitin runoa, joka on etusivulla. Nimeltä Joulun kynnyksellä ja oli joululehdessa 1940-luvulla. Tilapäisrunoilija kenties senkin kirjoitt

vilukissi 31.10.2014 05:22

sinusta tulee rovasti. Loppui äsken tila, heh. Mukavaa vk.loppua. Navettapolkujen muistoissa!

Nummentonkija 31.10.2014 20:09

Kiitos, Vilukissi ja mukavia pyhiä! Muistetaan silloinkin, kun kirppu ei pure. Harvoin se puree, tai ei koskaan nykyisin!

vilukissi 31.10.2014 05:20

Ole hyvä ja kiitos isosti itsellesikin! Harmittaa, kun kouluaikaiset muistovihot ovat hävinneet! Muista aina minua, kun kirppu puree sinua, jos se puree kovasti

Aili Nupponen 11.05.2014 12:16

Kiitos kauniista ja viisaasta kirjoituksesta, Nummentonkija!

Oikein ihanaa äitienpäivää sinulle & läheisillesi! ♥♥

Nummentonkija 12.05.2014 16:55

Kiitos, Aili! Ihania, aurinkoisia, kauniita kevätpäiviä sinulle ja perheellesi!

Uusimmat kommentit

08.10 | 18:27

Kiitos, Aimarii. Ihanaa syksyä sinulle, terveyttä ja kaikkea muuta hyvää.

08.10 | 18:23

Surullinen tarina rakastavaisista. Siitä sitten saanut nimen kaunis ruusu.

08.10 | 18:10

Niin minunkin. Tänään juuri oli fb:ssä kehoitus ottaa juuria ruukkuun j...

08.10 | 18:07

Olisko ollut liian arka niin pohjoisessa?